Please wait. Loading...
 

Επίσημη ιστοσελίδα του Χορευτικού Συγκροτήματος

 

της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας

Αναζήτηση για Άρθρα
Εκδηλώσεις
4ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» (26 Μαΐου 2012)
Παρασκευή 01 Ιούν 2012

Αχαΐα, Εκδηλώσεις Ε.Κ.Ν.Α., Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., Πάτρα, φεστιβάλ

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό παρουσίασαν 200 χορευτές από 9 ιστορικούς Συλλόγους της Πάτρας ελληνικούς και κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το Σάββατο, 26 Μαΐου 2012. Το «Θεατράκι» της μαρίνας της Πάτρας υπερέβη τα όρια της χωρητικότητάς του στη διοργάνωση, που πραγματοποίησαν για τέταρτη συνεχή χρονιά η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.).

Εκτός από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, συμμετείχαν επίσης τα Χορευτικά Συγκροτήματα του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, του Συλλόγου των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός», του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη», του  Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος», του Συλλόγου Μακεδόνων και Θρακών Πάτρας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και η Χορευτική Ομάδα «Ακρίτες του Αιγαίου».

Ο Οργανωτικός Υπεύθυνος, κ. Σταύρος Πολυβίου, σκιαγράφησε το μοναδικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ: «Χορεύουμε περήφανοι για την αδούλωτη ελληνική ψυχή. Χορεύουμε, για να κρατάμε ζωντανό τον αγώνα για ελευθερία, για ειρήνη, για δημοκρατία. Χορεύουμε και δε διαχωρίζουμε χρώμα ή γλώσσα, φυλή ή κοινότητα. Κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της πατρίδας στην καρδιά μας. Κρατάμε στη μνήμη μας τις τραγικές στιγμές, που έχει ζήσει αυτός ο λαός, και διατρανώνουμε διαρκώς ότι η κατοχή δεν είναι ανεκτή ως status quo. Με τη μνήμη και την αγωνιστικότητα σχηματίζουμε την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας για την ταλαιπωρημένη Νήσο. Σας ευχαριστούμε, που βρίσκεστε εδώ απόψε, ως χορευτές, ως τραγουδιστές, ως μουσικοί, ως θεατές. Δίνουμε το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα είναι πάντα εκεί για την Κύπρο. Ναι, έτσι ακριβώς και η Κύπρος είναι για μια ακόμη φορά, όπως και σε κάθε δύσκολη στιγμή και σε κάθε αγώνα του ελληνικού έθνους, στο πλευρό του τις δύσκολες αυτές μέρες. Δε θα σταματήσουμε μέχρι τη δικαίωση. Δε θα ξεχάσουμε μέχρι τα συρματοπλέγματα να γίνουν μέρος μακρινού παρελθόντος. Δε θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα και την πίστη σε ένα κοινό όραμα για όλους τους Κύπριους πολίτες· αυτό το όραμα, που η δύναμη κατοχής φοβάται και καταπιέζει με κάθε τρόπο. Τιμούμε τους αγώνες και τους αγωνιστές του κυπριακού λαού και στο όνομα αυτών αγωνιζόμαστε μέχρι η Κύπρος να απαλλαγεί από τις πληγές, που τόσο βαθιά την έχουν χαράξει.»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, κ. Μιχάλης Σαμμούτης ευχαρίστησε τους Συλλόγους και τις Χορευτικές Ομάδες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να χορέψουν για την Κύπρο, οι οποίοι αποδεικνύουν, όπως σημείωσε, ότι σέβονται το παρελθόν, ζουν το παρόν και οραματίζονται το μέλλον και βιώνουν την παράδοση με αγάπη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος συνεχάρη τους διοργανωτές και τους χορευτές, οι οποίοι με τη λεβεντιά τους και την καθαρότητα της καρδιά τους δίνουν ελπίδα και χαρά στην κοινωνία μας σε εποχές δύσκολες για την πατρίδα μας. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, όσο έχει ανθρώπους που εμφορούνται από βαθιά πίστη στο Θεό και αγαπούν ολόψυχα την πατρίδα, ποτέ δε θα γονατίσει.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Έργων Αυτεπιστασίας και υπεύθυνος για θέματα των Δημοτικών Ενοτήτων Βραχναίικων και Παραλίας, κ. Γεώργιος Σιγαλός, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., κ. Ευάγγελος Πολυβίου και οι Πρόεδροι όλων των προσκεκλημένων Συλλόγων και Χορευτικών Ομάδων ή εκπρόσωποί τους: οι κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος («Φάρος» Ποντίων), Ιωάννης Πορφύρης (Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων), Φραγκίσκος Βόμβυρας («Ακρίτες του Αιγαίου»), Ιωάννης Σίδερης (Σύλλογος Λευκαδίων), Κωνσταντίνος Πελετίδης (Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος), Κωνσταντίνος Τσίρης (Πανηπειρωτικός Σύλλογος), Τζόγια Καππάτου (Σύλλογος Κεφαλλήνων), Νικόλαος Κοτσώνης (Σύλλογος Μακεδόνων και Θρακών).

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και του «Σπιτιού της Κύπρου» και την ευγενική χορηγία επικοινωνίας του τηλεοπτικού σταθμού Super B. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος».

Η εντυπωσιακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια πανδαισία χρωμάτων και παραδοσιακών φορεσιών με χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές και θεατές να ανανεώνουν το ραντεβού για το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το 2013.

© 2012 Ε.Κ.Ν.Α. Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας - All rights reserved.
Η παρούσα ιστοσελίδα (Website) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ο.Κ.Ο.Ε. . Developed by LogicONE