Please wait. Loading...
 

Επίσημη ιστοσελίδα του Χορευτικού Συγκροτήματος

 

της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας

Αναζήτηση για Άρθρα
Εκδηλώσεις
2ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» (8 Μαΐου 2010)
Τρίτη 25 Μάι 2010

Αχαΐα, Εκδηλώσεις Ε.Κ.Ν.Α., Ηλεία, Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., Πάτρα, φεστιβάλ

Εξαιρετική επιτυχία παρουσίασε το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» με αυξημένη συμμετοχή καταξιωμένων συγκροτημάτων και επέκταση και πέρα από τα όρια της Αχαΐας. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) και την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.) και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Μαΐου 2010, στο κατάμεστο «Θεατράκι» της μαρίνας της Πάτρας και την Κυριακή, 9 Μαΐου στο λιμάνι του Δήμου Κάστρου Κυλλήνης.

Μια διήμερη γιορτή πολιτισμού ξεσήκωσε το κοινό της Αχαΐας και της Ηλείας, που είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και να απολαύσει μια κατάθεση ψυχής από περισσότερους από εκατό χορευτές. Εκτός από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, συμμετείχαν επίσης τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Συλλόγου Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι», του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, του Συλλόγου των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός», οι «Ακρίτες του Αιγαίου» του Συλλόγου Λεσβίων Νομού Αχαΐας «Ο Αλκαίος», ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση για πρώτη φορά χορών των Ελλήνων της περιοχής της Κριμαίας και της Αζοφικής και παραδοσιακών ουκρανικών χορών από το ουκρανικό ομογενειακό Χορευτικό Συγκρότημα «Παναήρ» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η  Πρόεδρος της ΕΚΝΑ, Μαρία Χατζηϊωάννου, ο χοροδιδάσκαλος του ουκρανικού ομογενειακού χορευτικού συγκροτήματος «Παναήρ», Κώστας Χαϊτούλοφ, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Ελένη Προντάν, και ο Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., Σταύρος ΠολυβίουΟ Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., κ. Σταύρος Πολυβίου, έδωσε τον τόνο της εκδήλωσης: «Στους δύσκολους αυτούς καιρούς εμείς, οι Σύλλογοι που χορεύουμε σήμερα για την Κύπρο, απαντάμε με χορό και με τραγούδι. Δε λυγίζουμε, απαντάμε με δύναμη, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία. Γιατί ο πολιτισμός μπορεί να θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Η παράδοση μπορεί να αποτελέσει το σταθερό θεμέλιο για ένα λαό που επιθυμεί να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει. Θα συνεχίσουμε να χορεύουμε και να τραγουδάμε στους ρυθμούς της πατρίδας μας, και προσμένουμε τη στιγμή που θα χορέψουμε στην Κύπρο αναπνέοντας τον αέρα της ελευθερίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ειρηνική, δημοκρατική και με θεσμούς που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητά της στο διηνεκές.»

 

Η Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, κ. Μαρία Χατζηιωάννου, σημείωσε ότι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου δίνει δύναμη στην Κυπριακή Παροικία για τόσο σημαντικές εκδηλώσεις.

 

Το ουκρανικό  ομογενειακό χορευτικό συγκρότημα «Παναήρ» Στις διήμερες εκδηλώσεις ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους παραβρέθηκαν στην Πάτρα εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου Πατρέων, κ. Νικόλαος Τζανάκος, ο πολιτευτής κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σταμάτης Αλαχιώτης και στην Κυλλήνη ο Νομάρχης Ηλείας, κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο βουλευτής Ηλείας, κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντινομάρχης Ηλείας, κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Δήμαρχος Κάστρου Κυλλήνης, κ. Γιώργος Μπούρμπουλας, ο Αντιδήμαρχος Κάστρου Κυλλήνης και Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης, κ. Αντώνης Σοφιανός, ο Δήμαρχος Λεχαινών, κ. Νίκος Κουλούρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κάστρου Κυλλήνης, κ. Μιχάλης Περικλέους.

 

Σύσσωμη ήταν η παρουσία των Προέδρων των προσκεκλημένων Συλλόγων, με τους κ. Κώστα Παπαδόπουλο («Φάρος» Ποντίων), κ. Στέλιο Τσιμπλοστεφανάκη (Σύλλογος Κρητών), κ. Γιάννη Πορφύρη (Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων), κ. Φραγκίσκο Βόμβυρα (Σύλλογος Λεσβίων), την Προέδρο της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, κ. Άννα Γκέρμαντσουκ, καθώς και την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, κ. Ελένη Προντάν.

 

Κυπριακός αντρικός αντικριστός   χορός (καρτσιλαμάς) από το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού   ΑχαΐαςΤο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Νομαρχίας Ηλείας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Κάστρου Κυλλήνης, του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και του «Σπιτιού της Κύπρου» και την ευγενική χορηγία της Αγροτικής Τράπεζας Ερυμάνθειας Τριταίας Αχαΐας, της «Λουξ», των ψητοπωλείων «Θράκα», του Ανθοπωλείου «Ευώνυμο» και του τηλεοπτικού σταθμού Super B. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος».

 

Ο έκδηλος ενθουσιασμός του κοινού μετά το τέλος των εκδηλώσεων δημιούργησε την προσμονή και ανανέωσε αυτόματα το ραντεβού για το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το 2011.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες

 

 

© 2012 Ε.Κ.Ν.Α. Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας - All rights reserved.
Η παρούσα ιστοσελίδα (Website) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ο.Κ.Ο.Ε. . Developed by LogicONE