Please wait. Loading...
 

Επίσημη ιστοσελίδα του Χορευτικού Συγκροτήματος

 

της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας

Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» (12 Ιουλίου 2009)
Τρίτη 25 Μάι 2010

Αχαΐα, Εκδηλώσεις Ε.Κ.Ν.Α., Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., Πάτρα, φεστιβάλ

Γνήσια εμπειρία πολιτισμού αποτέλεσε το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο», που διοργάνωσε η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.) στο Θεατράκι της Μαρίνας της Πάτρας την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009. Σε ένα κατάμεστο ανοιχτό θέατρο, στη θέα του Πατραϊκού κόλπου, παρουσιάστηκαν χοροί από τόπους φορτωμένους με ιστορία, συναίσθημα, παράδοση, πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., Σταύρος Πολυβίου, ανέδειξε στην ομιλία του το χαρακτήρα τιμής και μνήμης του Φεστιβάλ για τους νεκρούς και τους αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. «Δεν ξεχνάμε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή, την προσφυγιά και την κατοχή των σπιτιών μας, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι' αυτό καλέσαμε τους φίλους μας Συλλόγους, να χορέψουμε μαζί και να φουντώσουμε τη φλόγα της μαχητικότητάς μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο, μέχρι τη στιγμή που ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αγκαλιασμένοι θα χορέψουμε, για να γιορτάσουμε το ειρηνικό μέλλον μιας κοινής πατρίδας.»

 

«Εκδιωχθήκαμε από τα σπίτια μας και βρεθήκαμε άστεγοι, άνεργοι και με το φόβο μιας νέας εισβολής και στο υπόλοιπο νησί. Ήρθαμε στην Αχαΐα και ιδρύσαμε την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας το 1978, για να στηρίξουμε τη νέα αρχή μας και για να αγωνιστούμε για την Κύπρο μας. Είναι μεγάλη χαρά, που, 20 χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή του, ανασυγκροτείται το χορευτικό μας συγκρότημα με τις άοκνες προσπάθειες της Νεολαίας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Ε.Κ.Ν.Α., κ. Μαρία Χατζηϊωάννου.

 

Το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» ξεκίνησε με την πανηγυρική παρέλαση των Χορευτικών Συγκροτημάτων και την είσοδό τους στη σκηνή με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου και τα λάβαρα των Συλλόγων, ενώ το κοινό σύσσωμο και όρθιο επευφημούσε χειροκροτώντας. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών κατά την τουρκική εισβολή.

 

Στο Φεστιβάλ εκτός από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, συμμετείχαν και τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων και του Συλλόγου Λεσβίων Νομού Αχαΐας, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση των ατομικών κυπριακών χορών από τον προσκεκλημένο χοροδιδάσκαλο από την Κύπρο, κ. Νίκο Ηρακλέους. Οι χορευτές κατέθεσαν στη σκηνή την ψυχή τους, αποδίδοντας άριστα το πνεύμα των ελληνικών και κυπριακών παραδοσιακών χορών, ξεσηκώνοντας και ενθουσιάζοντας το κοινό. Οι Πρόεδροί των προσκεκλημένων Συλλόγων, κ. Θανάσης Φραντζής (Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας), κ. Γιάννης Πορφύρης (Σύλλογος εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων) και κ. Φραγκίσκος Βόμβυρας (Σύλλογος Λεσβίων Νομού Αχαΐας) ανέδειξαν τους άρρηκτους δεσμούς των ηρωικών τόπων που εκπροσώπησαν με την ταλαιπωρημένη νήσο, αυτών των τόπων που ανέδειξαν το μεγαλείο του αγώνα, που ενέπνευσαν το θαυμασμό με την αυτοθυσία, που ενσωμάτωσαν στην παράδοσή τους τον πόνο της προσφυγιάς.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή από τους Προέδρους της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε. και της Ε.Κ.Ν.Α. τιμητικών πλακετών και διπλωμάτων προς τους Προέδρους των Συλλόγων και τους χορευτές υπό τους ήχους κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.

 

Στην εκδήλωση ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, κ. Νικόλαος Τζανάκος, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση, ο πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σταμάτης Αλαχιώτης και ο πολιτευτής κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Νομαρχίας Αχαΐας, του Δήμου Πατρέων και του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός SuperB. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος».

 

Μετά από μια γεμάτη και απολαυστική βραδιά, το ραντεβού ανανεώθηκε με ενθουσιασμό από όλους για το 2ο Φεστιβάλ το 2010.

© 2012 Ε.Κ.Ν.Α. Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας - All rights reserved.
Η παρούσα ιστοσελίδα (Website) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ο.Κ.Ο.Ε. . Developed by LogicONE