Please wait. Loading...
 

Επίσημη ιστοσελίδα του Χορευτικού Συγκροτήματος

 

της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας

Αναζήτηση για Άρθρα
Εκδηλώσεις
6ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» (31 Μαΐου 2014)
Σάββατο 07 Ιούν 2014

Αχαΐα, Εκδηλώσεις Ε.Κ.Ν.Α., Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., Πάτρα, φεστιβάλ


Η καταξίωση ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της Πάτρας και της Αχαΐας αναδείχτηκε σε όλο της το μεγαλείο κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο».

Η μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού του Μαΐου έχει αγκαλιαστεί τόσο θερμά από τους τοπικούς Συλλόγους, τα χορευτικά συγκροτήματα και το κοινό, ώστε το Σάββατο, 31 Μαΐου 2014, το «Θεατράκι» της μαρίνας της Πάτρας ήταν κατάμεστο, παρά το γεγονός ότι έβρεχε μέχρι και δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη! Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η αυθόρμητη εθελοντική κινητοποίηση χορευτών των προσκεκλημένων συγκροτημάτων και ακόμα και θεατών προς ενίσχυση της συντονισμένης προσπάθειας της Οργανωτικής Ομάδας, ώστε ολόκληρος ο χώρος να παραδοθεί στεγνός σε μουσικούς, χορευτές και θεατές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

Η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α. - Νεολαία Ε.Κ.Ν.Α.) και η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) διοργάνωσαν το φετινό Φεστιβάλ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 40 ετών συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του 37% της Κύπρου.

 

Οι θεατές αψήφησαν το βροχερό προπομπό και ανταμείφθηκαν. Χορευτικά συγκροτήματα - εκπρόσωποι κάθε γωνιάς της Ελλάδας συνόδευσαν το κοινό σε ένα χορευτικό ταξίδι στους καημούς, τις χαρές, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Ελληνισμού. Στη μεγάλη γιορτή συμμετείχαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», του  Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος» και η Χορευτική Ομάδα «Ακρίτες του Αιγαίου» με τους συνεργαζόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ρίου και Τέρψης Πατρών.

 

Ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του Φεστιβάλ, κ. Σταύρος Πολυβίου, σκιαγράφησε το μήνυμα ελπίδας της διοργάνωσης για μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική για όλους τους Κυπρίους:

«Δε μας λυγίζουν τα 40 χρόνια σκλαβιάς! Δε μας γονατίζει η συνεχιζόμενη βάρβαρη τουρκική κατοχή! Δε δειλιάζουμε μπροστά στην αδιαλλαξία!

Αγωνιζόμαστε αδιάλειπτα μέχρι τη δικαίωση! Μέχρι τη λύση, όπως προβλέπουν τα καταδικαστικά για τον εισβολέα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μέχρι η πολύπαθη Κύπρος μας να γίνει σύμβολο ενότητας και ειρήνης. Σύμβολο Δημοκρατίας. Αυτής της δημοκρατίας, πάνω στην οποία κάποιοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάποτε ασέλγησαν και έδωσαν την αφορμή στον εισβολέα να ασελγήσει πάνω στην προδομένη Κύπρο μας.

Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο για όλους τους Κυπρίους, όπως ακριβώς τη ζωγράφισαν χθες τα παιδιά, «Ζωγραφίζοντας για την Κύπρο». Όπως ακριβώς την ονειρευόμαστε 40 χρόνια τώρα.

Αγωνιζόμαστε μέχρι να φυσήξει ο αέρας της Ελευθερίας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Κι εσείς είστε και πάλι εδώ. Και πάλι στο πλευρό της προσπάθειας που ξεκινήσαμε έξι χρόνια πριν για την παράδοση, για τον πολιτισμό, για την πατρίδα. Είστε και πάλι εδώ, για να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να διασκεδάσετε και να προσφέρετε μαζί μας ένα χαμόγελο ελπίδας στο ταλαιπωρημένο νησί μας.

Είστε και πάλι εδώ, για να ταξιδέψετε μαζί μας και με της συνοδεία των παρουσιαστών μας, δυο νέων παιδιών από τα σπλάγχνα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, της Χριστίνας Παναγιωτοπούλου και του Αργύρη Βλαντή, στις χαρές και τους καημούς κάθε γωνιάς της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Του Ελληνισμού που δε λυγίζει. Του Ελληνισμού που δε γονατίζει. Του Ελληνισμού που δεν το βάζει κάτω.

Είμαστε και είστε και πάλι εδώ. Σας ευχαριστούμε.»

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, κ. Μιχάλης Σαμμούτης, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, Κύπριους και μη, να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες της Ένωσης Κυπρίων, να μεγαλώσουν και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτή τη ζεστή συντροφιά.

 

Η Λευκωσία αποτελεί τη μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα, «προδομένη από μέσα, απ' τους πιο πατριώτες» πριν από 40 χρόνια, είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., κ. Ευάγγελος Πολυβίου. «Σήμερα, λίγες μέρες πριν τη μαύρη επέτειο, «Χορεύουμε για την Κύπρο». Χορεύουμε στους ρυθμούς των προγόνων μας, χορεύουμε για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Αυτόν τιμούμε και αυτόν εξυψώνουμε. Άλλωστε, όπως λέει ο εθνικός ποιητής της Κύπρου, Βασίλης Μιχαηλίδης, στο ποίημά του «Η 9η Ιουλίου του 1821»:

Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,

κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,

κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.

Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!»

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Παναγιώτης Θωμάς ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, για πολλοστή φορά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πατρέων και Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και οι Πρόεδροι όλων των προσκεκλημένων Συλλόγων και Χορευτικών Ομάδων ή εκπρόσωποί τους: οι κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος («Φάρος» Ποντίων Πατρών), Κωνσταντίνος Τσίρης (Πανηπειρωτικός Σύλλογος), Ιωάννης Πορφύρης (Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων), Φραγκίσκος Βόμβυρας («Ακρίτες του Αιγαίου») και Τζόγια Καππάτου (Σύλλογος Κεφαλλήνων) (εκπροσωπούμενη από την Αντιπρόεδρο κ. Κέλλυ Ρασσιά).

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και του «Σπιτιού της Κύπρου» και την ευγενική χορηγία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cyta Ελλάδος. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος».

 

Μια ακόμη υπέροχη βραδιά ολοκληρώθηκε με την έκδηλη ανυπομονησία χορευτών, μουσικών και θεατών να ξαναβιώσουν αυτό το ταξίδι συναισθημάτων, που τους ένωσε και τους παρέσυρε, και μια υπόσχεση για καλή αντάμωση στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το 2015.

© 2012 Ε.Κ.Ν.Α. Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας - All rights reserved.
Η παρούσα ιστοσελίδα (Website) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ο.Κ.Ο.Ε. . Developed by LogicONE